Δελτία Τύπου

Θερμές Πηγές Ιπποκράτης

Μονάδα επεξεργασίας αλατιού στη Λέσβο και πλάνα για την ανάπτυξη του θερμαλισμού

Μονάδα επεξεργασίας αλατιού στη Λέσβο και πλάνα για την ανάπτυξη του θερμαλισμού

Ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Κούσκος μιλά για τα σχέδια επενδύσεων σε Βατερά, Αλυκές, Πολιχνίτο, Αγιάσο καθώς και για τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Λέσβου μέσα από τον θερμαλισμό.

Για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στη Λέσβο, τα σχέδια επέκτασης στο Βόρειο Αιγαίο και τη σημασία του ιαματικού τουρισμού για την αναβάθμιση του νησιού μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ν» 99 FM ο γνωστός επιχειρηματίας Θεόδωρος Κούσκος. Με έργα αιχμής το ξενοδοχείοMythical Coast, τα Ιαματικά Λουτρά «Ιπποκράτης» και τον «Κήπο της Παναγιάς» στην Αγιάσο, ο κ. Κούσκος περιέγραψε με σαφήνεια τόσο τις δυσκολίες όσο και τις τεράστιες δυνατότητες που παρουσιάζει η Λέσβος.

Δυνατή σεζόν στο Mythical Coast – αλλά με «νευρική» αγορά

Αναφερόμενος στην πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, σημείωσε πως το πεντάστερο Mythical Coast κινείται ικανοποιητικά, ωστόσο η τουριστική αγορά της Λέσβου εξακολουθεί να παραμένει αστάθμητη και νευρική. «Το νησί έχει δυνατότητες, αλλά λείπουν επενδύσεις σε υποδομές. Δεν είναι θέμα μόνο αριθμών, είναι θέμα ποιότητας και στρατηγικού σχεδιασμού», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, στηλίτευσε την έλλειψη ουσιαστικών παρεμβάσεων και αναβάθμισης, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλα νησιά, όπως η Λήμνος, όπου υλοποιούνται επενδυτικά σχέδια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ιπποκράτης και η μεγάλη ευκαιρία του θερμαλισμού

Ειδικό βάρος έδωσε στο κεφάλαιο του ιαματικού τουρισμού. Ο Θεόδωρος Κούσκος χαρακτήρισε τον θερμαλισμό «τη μεγαλύτερη αναξιοποίητη ευκαιρία» του νησιού. Τα Ιαματικά Λουτρά «Ιπποκράτης» λειτουργούν στον Πολυχνίτο για δεύτερη χρονιά και, όπως σημείωσε, αποτελούν ένα δύσκολο εγχείρημα σε μια περιοχή που ακόμα και οι ντόπιοι δεν έχουν «αφομοιώσει» τη δυναμική του έργου.

Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει: «Αν φέρουμε 10.000 ιατρικούς επισκέπτες από τη Βόρεια Ευρώπη, με κόστος 10.000 ευρώ ανά άτομο για ιαματικά πρωτόκολλα, τα έσοδα ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια. Είναι περισσότερα από αυτά που φέρνουν οι 150.000 επισκέπτες από την Τουρκία».

Στόχος η δημιουργία «οικοσυστήματος» θερμαλισμού

Ο κ. Κούσκος μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη υποστήριξης του Ιπποκράτη με παράλληλα έργα, όπως βοτανικοί κήποι ή μονάδες παραγωγής σπιρουλίνας, ώστε να γίνει το συγκρότημα βιώσιμο. «Δεν αρκεί η λειτουργία του. Πρέπει να υποστηριχθεί με νέες δράσεις. Διαφορετικά, δεν θα αποτύχω εγώ, θα αποτύχουμε όλοι μαζί», τόνισε.

Παρά τις δυσκολίες στις εγκρίσεις και τις καθυστερήσεις από διοικητικούς φορείς, επεσήμανε ότι η συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Δυτικής Λέσβου παραμένει καλή, αν και ζητήματα τεχνικής υποστήριξης και γραφειοκρατίας από την λειτουργία επιτροπών όπως είπε χαρακτηριστικά,  επιβραδύνουν τα βήματα.

Επέκταση του θερμαλισμού σε Λήμνο, Σάμο και Ικαρία

Η στρατηγική του δεν περιορίζεται στη Λέσβο. Ο ίδιος εργάζεται ήδη για την αξιοποίηση ιαματικών πηγών στη Λήμνο, τη Σάμο και την Ικαρία, με αντίστοιχους φακέλους να έχουν υποβληθεί και επαφές να βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες γερνούν και οι ανάγκες για τουρισμό ευεξίας αυξάνονται. Το Βόρειο Αιγαίο μπορεί να φιλοξενήσει πρότυπες μονάδες και να προσελκύσει επενδύσεις που αλλού κοστίζουν πολλαπλάσια», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος της περιοχής ως πλεονέκτημα.

Οριστικό όχι στο Σάρλιτζα

Σε ό,τι αφορά την εμβληματική επένδυση στο Σάρλιτζα, ο Θεόδωρος Κούσκος ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν ενδιαφέρεται για την αξιοποίησή του. «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια τόσο απαιτητική επένδυση όπως αυτή του Σάρλιτζα, ούτε με τα σημερινά δεδομένα, ούτε με τις υπάρχουσες συνθήκες», ανέφερε, αφήνοντας πίσω ένα project που είχε κάποτε εξεταστεί με ενδιαφέρον.

Η Αγιάσος στο επίκεντρο  και ο  Κήπος της Παναγιάς  αγαπήθηκε από όλους

Στην Αγιάσο, η επένδυση στον «Κήπο της Παναγιάς» αποτελεί για τον ίδιο προσωπική υπόθεση. Όπως είπε, η πρωτοβουλία ξεκίνησε σχεδόν τυχαία, αλλά εξελίχθηκε σε έναν πολυχώρο φύσης, παράδοσης και πνευματικής ανάτασης, που έχει αγαπηθεί από ντόπιους και επισκέπτες.

«Η Αγιάσος έχει ψυχή. Και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αναδείξουμε την ταυτότητα του τόπου μέσα από τη φιλοξενία, την ποιότητα και την αυθεντικότητα», δήλωσε.

Στη συνέντευξή του στον ρ/σ «Ν» 99 FM, ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Κούσκος αποκάλυψε τρεις νέες σημαντικές δραστηριότητες που σχεδιάζονται από τον ίδιο και τους συνεργάτες του για τα επόμενα χρόνια στη Λέσβο, με κοινό παρονομαστή την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, του θερμαλισμού και της τουριστικής ανάπτυξης.

Επένδυση στα Βατερά: Mediterranean club με μαρίνα

Η πρώτη από τις νέες πρωτοβουλίες αφορά την αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή των Βατερών, με στόχο τη δημιουργία ενός Mediterranean club υψηλών προδιαγραφών. Όπως δήλωσε ο κ. Κούσκος, πρόκειται για έναν χώρο με ιδανική γεωγραφική τοποθεσία, πολύ κοντά στο θερμαλιστικό κέντρο "Ιπποκράτης" αλλά και σε περιοχή όπου υπάρχει υποδομή για προσγείωση και απογείωση αεροσκαφών.

Η επένδυση, σε πρώτη φάση, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, με τις συζητήσεις αυτή τη στιγμή να βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Το project περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη δημιουργία μαρίνας, προσβλέποντας στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουριστών και ναυταθλητικής δραστηριότητας.

Μονάδα επεξεργασίας αλατιού στη Δυτική Λέσβο

Η δεύτερη επένδυση αφορά τη δημιουργία μικρής μονάδας επεξεργασίας αλατιού στη Δυτική Λέσβο, ανάμεσα στις δύο αλυκές της περιοχής. Το σχέδιο, που χαρακτηρίζεται φιλόδοξο, βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης, με τις διαδικασίες μίσθωσης του χώρου από την ΕΤΑΔ να είναι ήδη σε εξέλιξη.

Στο επενδυτικό σχήμα συμμετέχουν, σύμφωνα με τον κ. Κούσκο, και γνωστοί επιχειρηματίες, με επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται το προσεχές διάστημα. Η μονάδα αναμένεται να συνδυάσει παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονες μεθόδους και να ενισχύσει τη μεταποίηση στην περιοχή.

Κέντρο Έρευνας Θερμαλισμού στον Πολιχνίτο

Η τρίτη και ίσως πιο ουσιαστική πρωτοβουλία αφορά τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας Θερμαλισμού, Ευεξίας και Μακροζωΐας με έδρα τον Πολιχνίτο. Το κέντρο αυτό φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως επιστημονικός κόμβος, πιστοποιώντας τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών της Λέσβου και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

«Η ύπαρξη ενός τέτοιου φορέα είναι προϋπόθεση για σοβαρές επενδύσεις και διεθνείς συνεργασίες στον ιαματικό και ιατρικό τουρισμό», δήλωσε ο κ. Κούσκος. Το κέντρο αναμένεται να έχει στενές συνεργασίες με ερευνητικά ινστιτούτα και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη και τεκμηρίωση του θερμαλισμού στην Ελλάδα.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα 09:00 - 17:00
Τρίτη 09:00 - 17:00
Τετάρτη 09:00 - 17:00
Πέμπτη 09:00 - 17:00
Παρασκευή 09:00 - 19:00
Σάββατο 09:00 - 19:00
Κυριακή 9:00 - 19:00

Είμαστε ανοιχτά

Λογότυπο Θερμών Πηγών

©2023-2025 Ιπποκράτης | Ιαματικές Πηγές Πολιχνίτου Λέσβου